Fierul forjat, un material extrem de rezistent, potrivit pentru garduri sau piese de mobilier

Fierul forjat este utilizat inca din cele mai vechi timpuri, fiind obtinut prin topirea metalului si deformarea lui cu ajutorul unui ciocan. De-a lungul timpului, fierul forjat a fost realizat din materiale foarte variate. Primul tip de fier utilizat de oameni provenea din meteoriti. In Egipt si Mesopotamia au fost gasite numeroase obiecte din fier care dateaza din anii 4000 inainte de Hristos.

Ulterior, fierul a inceput sa fie prelucrat din minereu si o buna perioada de vreme a fost mai valoros decat aurul.

Forjarea fierului a ajuns sa fie extrem de populara in secolele XVI-XVIII, atunci cand foarte multe arme, porti si diverse accesorii erau obtinute prin prelucrarea manuala a metalului. Abia prin secolul XVIII, forjarea a inceput sa fie industrializata iar produsele din fier au fost obtinute din ce in ce mai usor si au inceput sa varieze foarte mult in ceea ce priveste utilitatea.

Totusi, fierul forjat clasic, cu ciocanul si nicovala, a ramas o solutie extrem de atractiva pentru multi oameni. Din el se fac garduri, diverse piese de mobilier sau tot felul de accesorii iar avantajele pe care le ofera sunt de necontestat.

 

De ce este fierul forjat unul dintre cele mai bune materiale?

 

1. Daca este obtinut in mod clasic, fierul forjat poate sa contureze piese unice, care sa asigure o estetica deosebita. Practic, alegand sa cumperi accesorii si piese de mobilier din fier forjat ai garantia faptului ca nimeni nu mai are exact aceeasi piesa ca si tine.

 

2. Este extrem de rezistent. Fierul forjat nu are moarte. Acesta nu poate sa fie atacat de cari, asa cum se intampla in cazul lemnului, nu imbatraneste din punct de vedere molecular si nu este afectat de intemperii.

 

3. Poate sa fie personalizat. Daca iti doresti un produs cu o anumita forma, il poti obtine fara probleme din fier forjat.

 

4. Nu necesita foarte mare ingrijire. Este adevarat ca fierul poate sa sufere din cauza ruginii si necesita o anumita doza de ingrijire. Totusi, utilizarea unor proceduri precum calirea, nitrurarea sau vopsirea poate sa protejeze impotriva tuturor riscurilor si poate sa elimine o multime de timp petrecut pentru ingrijirea produselor.