Cum ingrijesti si protejezi gardurile din fier forjat?

In general, un gard din fier forjat sau o poarta din fier forjat sunt gandite in asa fel incat sa reziste o viata. Fierul forjat este un material dur, care face fata cu brio intemperiilor, socurilor fizice si trecerii timpului.

Totusi, daca nu este ingrijit corespunzator, poate sa fie rapus de rugina sau poate sa fie indoit. Daca ai un gard din fier forjat si vrei sa il vezi in picioare si peste cateva zeci de ani, ingrijirea lui este relativ simpla.

Pasi pentru ingrijirea portilor si gardurilor din fier forjat

1. Spala elementele din metal cu apa si sapun. Este bine sa le speli ocazional fara foarte mult detergent. Amesteca un sapun delicat cu apa, inmoaie un burete in amestec si freaca foarte bine poarta metalica. Solutia reuseste sa indeparteze rapid urmele lasate de pasari (care pot fi foarte acide), funinginea si murdaria. Dupa ce ai terminat de curatat, este bine sa clatesti cu atentie, pana in momentul in care nu mai raman urme de sapun. Urmele de sapun duc la decolorarea gardului.

2. Cauta si indeparteaza urmele de rugina. In timp, indiferent cat de bine este tratat, fierul forjat acumuleaza rugina. Desi rugina este extrem de daunatoare, putand distruge in totalitate fierul, daca este indepartata in stadii incipiente nu pune probleme. Cauta orice urma de rugina, indeparteaz-o cu hartie abraziva si repeta pasul 1.

3. Aplica grund! Grundul este o solutie ce poate fi pulverizata pe elementele de metal, dand culoare si protejandu-le. Este bine sa alegi cu atentie grundul, deoarece trebuie sa aiba agenti de inhibare a ruginii si culoarea dorita. Cel mai bine este sa aplici minim 2 straturi, pentru o protectie cat se poate de eficiente.

4. Nu uita de lubrifiere. Mecanismele portii trebuie sa fie bine lubrifiate, in asa fel incat sa nu ajunga sa scartie. O data pe an, trebuie sa folosesti un lubrifiant de buna calitate.

5. Vopseste. Un ultim pas pentru ingrijirea portii este aplicarea de vopsea. Vopseaua poate avea atat rol estetic, cat si rol de protectie si trebuie sa fie aplicata o data la cativa ani.

Intregul proces trebuie sa fie repetat o data la cativa ani. Daca faci asta, te vei bucura de un gard si de porti care arata impecabil pentru mult timp.