Cum cureti si cum intretii fierul forjat?

Elegant si durabil, fierul forjat este intalnit adeseori in casele si in curtile noastre. Din acest material se pot face obiecte decorative, garduri, piese de mobilier si o multime de alte obiecte, care mai de care mai interesante.

Din pacate, obiectele din fier forjat, in ciuda durabilitatii lor, sunt afectate de rugina. Daca nu sunt intretinute corect si stau intr-un mediu umed, exista intotdeauna riscul sa apara pete de rugina. Chiar si un obiect ruginit poate sa fie curatat, insa.

 

Cum cureti un obiect neruginit din fier forjat?

 

In primul rand, trebuie sa il cureti frecvent de praf. Cu o carpa moale poti indeparta o data la cateva zile praful acumulat, scazand astfel riscul de aparitie a ruginii.

Ocazional, poti sa speli obiectele, folosind fie o solutie cu detergent de vase si apa, fie o solutie cu otet si apa. Este de evitat detergentul de rufe sau solutiile inalbitoare, deoarece pot dauna materialului.

Spalarea se face inmuind un burete moale in solutie si trecand cu el pe toataa suprafata obiectului din fier.

 

Cum cureti un obiect ruginit din fier forjat?

 

Curatarea obiectelor ruginite este ceva mai complexa, in conditiile in care rugina trebuie sa fie indepartata in totalitate. Pentru asta trebuie sa urmezi cativa pasi:

· Cu ajutorul unui spaclu indeparteaza voposeaua sarita de pe obiectul din fier;

· Cu ajutorul unei perii de sarma sau a unei masini de slefuit indeparteaza vopseaua si rugina;

· Foloseste un smirghel pentru a finisa obiectul si pentru a indeparta toate celelalte urme de rugina de pe suprafata obiectului.

Pasii urmatori sunt similari cu cei de la curatarea unui obiect neruginit. Tot ceea ce ai de facut este sa speli obiectul, sa il lasi sa se usuce si ulterior sa aplici un strat de vopsea.

Intretinerea fierului forjat trebuie sa se faca constant, daca vrei sa te bucuri de un obiect pentru foarte mult timp. Din fericire, daca verifici constant starea obiectului si daca il protejezi, acesta va rezista foarte multi ani.

Daca in cazul gardurilor de fier este greu sa le protejezi, piesele de mobilier le poti acoperi cu huse din plastic atunci cand nu le folosesti iar piesele mici le poti depozita in spatii intunecate si uscate.

Elegant si durabil, fierul forjat este intalnit adeseori in casele si in curtile noastre. Din acest material se pot face obiecte decorative, garduri, piese de mobilier si o multime de alte obiecte, care mai de care mai interesante.