Procesul complex de prelucrare al fierului

Forjarea este definita ca deformarea metalului datorata fortelor de compresiune. Exista trei tipuri de forjare, in functie de temperatura:
 

•    Forjarea la rece - este realizata la temperatura camerei sau la o temperatura apropiata acesteia.

•    Forjarea la caldura extrema - se realizeaza la temperaturi inalte care fac ca metalul sa fie mai usor si mai deformabil, fara a se ajunge la ruperea sa.

•    Forjarea la cald - este realizata la temperaturi intermediare intre temperatura camerei si temperaturile inalte de forjare.
 

Piesele confectionate din fier forjat necesita prelucrare in vederea obtinerii produsului finit. Fierul forjat este cu mult mai rezistent decat cel care este obtinut prin tunare sau cel din piesele care sunt prelucrate pe masini de unelte, fapt care se datoreaza curgerii grauntilor datorita forjarii. Pe masura ce metalul este presat, grauntii sunt deformati si urmaresc forma piesei astfel incat acestia sa pastreze continuitate in sectiune.
 

Multe metale sunt forjate la cald dar fierul si aliajele feroase sunt aproape mereu forjate la caldura extrema. Materiale dure precum fierul si otelul devin greu de prelucrat, iar, pe de alta parte, otelul poate fi durificat prin alte mijloace decat prelucrarea la cald, fiind mai economica forjarea la cald fata de tratamentul termic. Unele aliaje asa cum sunt majoritatea aliajelor de aluminiu si titan sunt pretabile la calirea prin precipitare. Ele pot fi forjate la cald in loc de tratare termica, restul materialelor trebuind sa fie durificate printr-un proces de forjare.

Categorii vizitate recent

Produse vizitate recent