Povestea fierului - meteoriti si fier forjat

V-ati pus vreodata o dorinta la vederea unei stele cazatoare? Acea scanteie aprinsa pe care ai vazut-o pe cer a fost de fapt o masa materiala numita meteorit, facandu-si drum prin atmosfera terestra. Meteoritii sunt alcatuiti dintr-un aliaj format din fier(Fe) si nichel(Ni). Asa este, fier, la fel ca cel pe care il folosim astazi la lucrarile din fier forjat, de exemplu. Dar sa revenim. Cand meteoritii intra in atmosfera terestra, acestia se deplaseaza cu o viteza foarte mare si ating o temperatura ridicata din pricina frecarii. Iata de ce majoritatea meteoritilor ard inainte sa atinga Pamantul.
 
Cateodata, unii meteoriti nu se consuma integral si reusesc sa ajunga pe Pamant. Explorand mormintele anticilor egipteni, arheologii au descoperit unelte si bijuterii facute din fier forjat, unele dintre acestea datand din anii 4000 I.H.! Daca egiptenii ar fi folosit fier pur gasit in crusta Pamantului, uneltele lor ar fi ruginit si descompus cu mult timp in urma. Totusi, fierul folosit de egipteni continea o cantitate mica dintr-un alt metal: nichelul. Prin urmare si egiptenii au vazut stele cazatoare, in timpurile lor, asa cum le vedem si noi, astazi.
 
Astfel, avand in vedere provenienta cereasca a metalului, acesti antici locuitori ai Africii l-au numit ba-ne-pe, ceea ce inseamna „metalul paradisului”. Ei credeau ca fierul care cobora din cer era un dar al zeilor. Pe atunci, bijuteriile din fier forjat au fost rare si foarte pretuite de oameni. Astazi oricine isi poate permite sa isi infrumuseteze interiorul sau exteriorul casei printr-o lucrare din fier forjat.
 
Dar de la „metalul paradisului” egiptean la ceea ce numim fier forjat astazi este o cale lunga. In timp au fost descoperite alte surse abundente de fier, acesta devenind foarte comun, oriunde am merge, suntem inconjurati de el. Fierul, ca orice alt element din sistemul periodic, creeaza si sustine multe fiinte pe tot cuprinsul universului. Fierul este peste tot, de la meteoriti zburand prin spatiu, pana la celulele sanguine care circula in corpul nostru. Aceasta este povestea fierului.

De aceea, noua ne place sa credem ca oricare dintre produsele noastre din fier forjat contine si o frantura de stea.

Categorii vizitate recent

Produse vizitate recent

Oferta noastra insumeaza peste 2000 de produse, a caror disponibilitate in stoc o garantam. Avand un ritm de dezvoltare dinamic, suntem permanent in cautarea de noi parteneri de afacereri la nivel national si international.