Prelucrarea fierului este o traditie catalana din timpuri stravechi pe care Gaudi a intergat-o cu usurinta in propriile sale lucrari ca element structural si decorativ. El a beneficiat de sustinere din partea mesterilor de breasla ce au acceptat cu bucurie propunerea sa de a reinvia tehnicile si stilurile vechi ale fierului forjat.
Gaudi este cel care a utilizat in mod extensiv in lucrari fierul forjat, lucrari care au denotat imaginatia si maiestria sa. Mesterii nu erau specializati in prelucrarea fierului dar il foloseau ca un element complementar in activitatea lor uzuala. O data cu trecerea timpului ei au inceput sa acumuleze cunostinte in materie de tehnici cu ajutorul lui Gaudi. Printre mesterii mentionati sunt dulgherul Eduard Punti, lacatusul Ramon Vallet din Piquer cat si cei care au colaborat in atelierul de lucru decorativ al lui Francesc Vidal din Javelli.
Gaudi nu s-a bazat numai pe cunostintele topitorilor si fierarilor cat pe ale sale insusi deprinse in perioada uceniciei la Tinichigeria Sarda si la Cire lucrari din metal din Reus. Este greu de inteles cum acest geniu creativ a putut directiona atat de efectiv munca mesterilor utilizand chiar si modele din sarma, ceara si carton pentru a le explica proiectele sale.
Maiestria lui Gaudi nu s-a manifestat numai in cadrul pieselor create din fier forjat si fonta cat si in acele piese de mici dimensiuni realizate din alte metale, asa cum sunt alama si bronzul pe care el le-a utilizat in vederea crearii de elemente interioare decorative precum manerele, vizoarele sau clantele de usa. Aceste exemplare sunt pastrate in Casa Batlló si La Pedrera.
Una dintre cele mai impresionante lucrari ale lui Gaudi concepute din fier forjat este Poarta Pavilionului Güell din Barcelona, construita in anul 1885 la Vallet in atelierul de lucru Piquer. Poarta include elemente industriale cu un efect surprinzator, corpul dragonului este formata din arcuri si lanturi care, combinate si privite de la o anumita distanta, dau forma unui animal infricosator.
Cele doua porti principale de la Palau Güell confera o extraordinara originalitate constructiei, combinand elemente industriale cu cele complet artizanale astfel incat decoratiunile din fier forjat ce incoroneaza portile si scutul hieraldic ce le separa sunt sculptate ca o cruce de nobil cu initialele EG – Eusebi Guell.