Istoria fierului forjat

Stift.ro – elemente fier forjat ieftine 

 

Istoria fierului forjat

 

Daca analizam toate materialele din care se produce mobila si accesorii pentru casa, descoperim ca fierul forjat are una dintre cele mai interesante istorii. Astazi, poti achizitiona elemente din fier forat ieftine, produse automat si te poti bucura de cele mai interesante produse din punct de vedere estetic, pentru a carei productie nu se depune o munca asidua. In trecut insa, lucrurile nu stateau chiar asa. Fierarii de la inceputurile prelucrarii fierului depuneau un efort considerabil pentru a obtine arme, porti si o multime de alte elemente.

 

Care este istoria fierului forjat?

 

Fieraritul a aparut undeva in secolele 6-4 inainte de Hristos. Produsele din fier de pe acea vreme erau brute si se focusau strict pe utilitate. Cu timpul, mesterii fierari au invatat sa fie mai atenti la detalii si sa produca piese din ce in ce mai interesante. Astfel, au aparut sabiile, secerile, topoarele, cutitele si multe ornamente minutioase.

Pana in secolul 16, prelucrarea fierului a existat, insa nu i s-a acordat o importanta foarte mare. In secolul 16-18 insa, a reusit sa infloreasca. In acasta perioada a inceput sa se prelucreze fier in mod automatizat si au aparut uzinele destinate fabricarii armelor.

Usor, usor, au aparut o multime de instrumente care au imbunatatit considerabil modul de productie al fierului forjat:

  • A aparut stantarea;
  • Au aparut ciocanele pe baza de aburi si masinile hidraulice destinate forjarii;
  • A aparut arta realizata din fier forjat.

Ajungand la arta, putem sa definim un alt moment important in istoria fierului forjat. Practic, articolele au devenit din ce in ce mai frumoase, ceea ce a facut ca la mijlocul secolului 19 cererea pentru tot felul de ornamente si elemente realizate din acest material sa ajunga uriasa. Aceasta este perioada in care mobilierul, felinarele sau micile accesorii din fier forjat au inceput sa imbogateasca majoritatea caselor.

 

Fierul forjat astazi

 

Desi a avut o perioada de decadere, fierul forjat a inceput sa fie din ce in ce mai popular in ultima vreme. Oamenii au inteles ca un astfel de material poate sa fie prelucrat in cel mai interesant mod posibil si ca prezinta un avantaj pe care putine alte materiale il prezinta: unicitatea.

Piesele din fier forjat pot fi folosite cu succes atat in casele clasice, cat si in cele moderne. UN mare avantaj pe care il ofera este rezistenta. Odata ce a fost achizitionata o piesa de mobilier realizata prin forjare, dintr-un metal rezistent, aceasta poate sa fie lasata mostenire, deoarece va rezista sute de ani.