Cum vopsesti elementele din fier forjat?

Fierul forjat este un material excelent pentru cei care doresc piese de mobilier, garduri sau accesorii care sa reziste o viata. La fel ca si alte materiale insa, acesta este supus uzurii si pentru a-si pastra proprietatile pe termen foarte lung are nevoie de ingrijire.

Ingrijirea unor elemente din fier forjat inseamna, de cele mai multe ori, o simpla curatare cu o carpa umeda si o data la cativa ani o revopsire.

Partea neplacuta este ca revopsirea poate fi destul de dificila, in conditiile in care elementele din fier forjat contin foarte multe ornamente si detalii.

Cum vopsesti elementele din fier forjat?

In primul rand, trebuie sa alegi corect vopseaua. Pentru a te bucura de o vopsea eficienta trebuie sa tii cont de suprafata pe care o ai de vopsit, de locul in care se afla obiectul pe care il vopsesti ( in interior sau in exterior ) si de mediul in care exploatat ( cu umezeala sau cu acces la razele solare) . Din fericire, exista o multime de tipuri de vopsele, care pot acoperi orice tip de necesitate.

Dupa ce ai vopseaua potrivita, urmatorul pas este pregatirea acesteia si pregatirea spatiului de lucru.

Vopseaua trebuie sa fie bine omogenizata sau diluata, daca este cazul. Atentie! Omogenizarea trebuie sa se faca intr-un spatiu foarte bine ventilat, deoarece vaporii de la vopseaua pe baza de apa pot da dureri de cap sau stari de ameteala.

In ceea ce priveste suprafata ce urmeaza a fi vopsita, aceasta trebuie curatata si degresata foarte bine, in asa fel incat sa nu aiba nicio urma de praf si sa aiba o aderenta foarte buna.

Daca urmeaza sa revopsesti o suprafata care a fost vopsita deja, este foarte important sa se indeparteze vopseaua veche cu ajutorul unei hartii abrazive sau a unei perii de sarma. Daca sunt urme de rugina, acestea trebuie sa fie indepartate in totalitate. Cea mai buna optiune pentru indepartarea lor este prin transformarea ruginii pe cale chimica, cu ajutorul unor solutii speciale.

Cum intretii elementele vopsite din fier forjat?

Dupa o vopsire corecta, trebuie sa intretii elementele pe care le-ai vopsit. Intretinerea o poti face prin verificarea anuala a suprafetelor. In cazul in care apar probleme de suprafata, acestea pot fi remediate prin folosirea unor spray-uri speciale. O vopsea de buna calitate, foarte bine ingrijita, poate sa reziste fara probleme chiar si zeci de ani.