Constructii celebre din fier forjat

Timpul ne-a demonstrat ca din fier forjat se poate realiza orice. Iar dovada clara o dau si cele cateva constructii celebre din intreaga lume a caror valoare este determinata si de folosirea elementelor si decoratiunilor din fier forjat.
 

Una dintre acestea este La Pedrera, o capodopera arhitecturala la care Guadi a folosit fier forjat. Construita intre anii 1906 si 1910, casa familiei Mila reprezinta una dintre cele mai impresionante cladiri din Barceloana si chiar din intreaga lume. Farmecul acestei constructii consta nu numai in forma mai putin obisnuita si in faptul ca niciun etaj nu seamana cu celalalt, ci mai ales in combinatia de bun gust intre piatra si fier forjat. Guadi a afirmat ca marea si valurile au fost cele care l-au inspirat in proiectul acesta. Piatra de rezistenta nu o reprezinsta doar forma, ci si balustradele din fier forjat diferentiate prin elemente din fier forjat unice, ceea ce face ca nicio balustrada sa nu semene cu alta. Formele neregulate ale balustradelor si arhitectura neobisnuita a cladirii a facut ca in 1984 UNESCO sa include acesta capodopera arhitecturla in patrimonial Mondial.
 

O alta cladire celebra din fier forjat este si Castelul Beranger, una dintre cele mai frumoase cladiri din Franta. Construit in 1890 de catre Hector Guimard, castelul se remarca prin elementele de fier forjat care confere eleganta, bun gust si rafinament. Poarta si grilajele din fier forjat, balcoanele si figurile sunt piesele de rezistenta ale Castelului Beranger. Dintre toate acestea poarta din fier forjat este de-a dreptul rapitoare demascand imaginatia si talentul creatorului.
 

Tot in Franta se afla si cea mai cunoscuta cladire realizata in totalitate din fier forjat si care a uimit lumea prin rafinament, eleganta si rezistenta : Turnul Eiffel, simbolul Parisului si a Frantei.
O alta dovada clara a calitatii fierului forjat este si Palatul Cantacuzino din Bucuresti si elementele sale din fier forjat.
 

Acest monument arhitectural se deosebeste prin poarta din fier forjta care vegheaza intrarea in Palat, De asemenea, cupola este o dovada certa a rafinamentului si bunului gust. Aici se imbina armonios fierul forjat cu sticla pentru a rezulta un decor de-a dreptul ametitor si impecabil. In acelasi stil elegant sunt realizate si balustradele din fier forjat care strajuiesc balcoanele de la etaje. Spre deosebire de alte cladiri celebre, Palatul Cantacuzino foloseste fierul forjat si ca element de decor interior intr-o galerie unde se afla un grilaj din fier forjat realizat manual.
 

Vrajit de frumusetea, eleganta si rezistenta acestor constructii, profitati de elemente din fier forjat pentru redecorarea propriului camin.

Categorii vizitate recent

Produse vizitate recent