Renasterea artistica a forjarii

In secolul XX renasterea artistica a forjarii este importanta atat pentru artele contemporane cat si pentru meseriile practicate. In acest moment este la moda decorarea casei sau a gradinii cu obiecte realizate din fier forjat ce contin elemente fier forjat. Arta de forjare este un termen des intalnit, existand fel si fel de garduri, mobilier pentru casa sau mobilier de gradina realizate din fier forjat. Mai nou si in interiorul magazinelor sau a barurilor exista obiecte decorative din fier forjat. Notorietatea produselor din fier forjat este de necontestat in aceasta era in care sunt obiectele si elementele din fier forjat sunt fabricate pentru circulatia in masa. Se pot realiza rame, mese si scaune, vaze, chiar si biciclete si roller-coastere ce  confera o tenta placuta de antichitate.

Termenul de forjare artistica este asociat cu arta forjarii, prelucrarea din fier, otel sau cupru. Un metal care este frumos forjat confera un peisaj aparte iar capodoperele de fier nu se demodeaza niciodata. Adevaratii iubitori ai fierului vechi gasesc foarte atractive obiectele si elementele realizate din fier forjat.

Primele tipuri de fier folosit proveneau din meteoriti. In Mesopotamia si in Egit s-au descoperit varfuri de sulite si obiecte decorative cu aceeasi origine care datau din jurul anului 4000 i.Hr. Cu 2000 de ani mai tarziu a aparut si fierul care era prelucrat din minereu si care era folosit doar pentru obiecte de cult si era mai scump decat aurul. In perioada 1600 i.Hr. si 1200 i.Hr. fierul a inceput sa se obtina in topitorii primitive in Imperiul Hitit. Disparitia acestui imperiu a determinat raspandirea cunostintelor despre prelucrarea fierului in toata regiunea, ceea ce a facilitat  trecerea la Epoca Fierului.

Prima fonta turnata si furnalul au fost inventate in jurul anului 550 i.Hr. in China. Otelul, aliajul fierului care avea relativ putin carbon a fost produs in India, secolul al III-lea. Este foarte cunoscuta coloana de fier vechi din Delhi, exemplu al maiestriei indiene in domeniul metalurgiei si care este construita in proportie de 98% din fier forjat si a fost inaltata la sfarsitul secolului al IV-lea, inceputul secolului al V-lea. In Europa, primele sarje de fonta turnata s-au obtinut in Suedia, secolul al XV-lea, perioada in care ghiulele de tun realizate din fonta au determinat raspandirea acestui material cat si a metodelor de obtinere a sa in intreaga lume. Carbunele de lemn este combustibilul de baza pentru aceste procese. In secolul al XVIII-lea disparitia padurilor din marea Britanie a condus la inlocuirea mangalului cu cocsul. La sfarsitul anilor 1850 Henry Bessemer a inventat un procedeu de fabricare al otelului cu un continut scazut de carbon la care se sufla aer prin fonta bruta topita. Astfel, productia de fier forjat s-a diminuat.

Categorii vizitate recent

Produse vizitate recent